15 december 2020

Alliance Automotive Group Benelux lanceert nieuwe formule voor elektrische voertuigen

Alliance Automotive Group Benelux is de eerste onderdelendistributeur voor de aftermarket met een eigen formule voor elektrische en hybride voertuigen: NexDrive, service network for next generation cars. Retail Marketing Manager Ivar Camps benadrukt graag die drie laatste woorden: “Natuurlijk is elektrificatie nu ‘next’, de eerste nieuwe uitdaging voor het universele autobedrijf. Maar daarna komt misschien waterstof. En daarna? Zeg het maar. Of laat dat aan ons over, wij kijken met GPC in de VS en Alliance Automotive Group in Europa ver vooruit, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat de garagist van nu klaar is voor de vraag van morgen. Vandaar NexDrive, je moet wel klaar willen zijn voor de volgende stap. Want er gaat nogal wat veranderen voor onafhankelijke autobedrijven.”

Alliance Automotive Group Benelux is voor de formule niet over een nacht ijs gegaan. Zo heeft Camps via BOVAG een studiereis ondernomen naar Noorwegen, waar ‘EV en hybride’ met veel overheidssteun in een nog verder gevorderd stadium is dan de Europese nummer twee, Nederland. Camps daarover: “Aanleiding voor de reis was de toenemende klantvraag naar ondersteuning op het gebied van elektrisch en hybride enerzijds en de duidelijk zichtbare markttrend anderzijds. In Noorwegen konden we een kijkje in onze toekomst nemen. Het was bijzonder nuttig om te zien welke uitdagingen onze klanten de komende jaren op hun brug krijgen. Elektrische voertuigen vragen minder doorgangen, minder servicebeurten, minder reserve-onderdelen. En wat denk je dat het zal doen met de vraag naar olie, filters en bijvoorbeeld aandrijfriemen. We weten allemaal wat nu de omzetmakers in de werkplaats zijn, maar ook wat er straks met die omzetmakers zal gebeuren.”

Intensief marktonderzoek door het marketing team van Alliance Automotive hebben echter geleerd dat er ook nieuwe kansen komen voor de Nederlandse aftermarket. Met andere diensten, nieuwe verdienmodellen en dus ook nieuwe ‘omzetmakers’. Alliance Automotive Group Benelux voorziet een toenemende vraag naar banden en heeft daar reeds vorig jaar met haar netwerk op ingespeeld. Ook met TECH360 is de leidende onderdelendistributeur uit Ede al jaren aan het voorsorteren op de veranderingen in de markt, die voor een universele garage uitdagend zijn. Zeker gezien de pogingen van de grote autofabrikanten om reparatie en onderhoud in eigen huis te houden bij de merkdealers. Een ontwikkeling die Camps wel ziet, maar niet vreest.

Camps: “De automobilist heeft altijd de weg naar de universele garage weten te vinden. Met de unieke combinatie van TECH360 en NexDrive gaan we ervoor zorgen dat consumenten ook met de volgende generaties voertuigen bij universele autobedrijven kunnen blijven komen.” Kraak: “Vanuit TECH360 helpen we garagisten en monteurs voorbereid te zijn op nieuwe ontwikkelingen. Met onder andere Hybride/EV opleidingstrajecten, ADAS trainingen, EV gereedschapsets, Pass-Thru, remote diagnostics, RI&E en on-the-job ondersteuning.”
Camps: “Met NexDrive gaan we de consument vertellen dat ze met hun volgende auto nog steeds bij hun eigen garage terecht kunnen. We faciliteren laadvoorzieningen, laadpassen, marge op laadstroom, online trainingen voor consumenten en een uitgebreid pakket aan
marketing ondersteuning. Begin volgend jaar komt daar onder andere ook het hybride en elektrische occasion aanbod van de deelnemers bij.”

Inmiddels zijn de eerste 10 pilot deelnemers gestart met het speciaal hiervoor ontwikkelde online auditeringsysteem en deze week vinden de eerste fysieke audits plaats.

-->