19 april 2021

PartsPoint nieuwe naam grossiersnetwerk Alliance Automotive Group Benelux

Alliance Automotive Group Benelux (AAGB) uit Ede verenigt haar eigen grossiersbedrijven onder de naam PartsPoint. Dit betreft alle vestigingen van Brezan, Dabeko, Staadegaard en Technische Centrale in Nederland. Door deze samenvoeging ontstaat het grootste automotive grossiersnetwerk onder één naam in Nederland. Met meer dan honderd vestigingen, één systeem en één structuur – kortom, een beter ingerichte organisatie voor landelijke en internationale samenwerkingen met mobiliteitspartners. Dit traject is enkele jaren geleden ingezet met het aankopen en versterken van grossiersbedrijven en wordt nu dit jaar afgerond met een re-branding van alle bedrijven.

Cor Baltus, Managing Director Alliance Automotive Group Benelux, over de samenvoeging: “Dit is de kroon op ons strategische werk. In eerste instantie zijn wij begonnen met acquisities. We hebben heel wat bedrijven gekocht, als groeistrategie. Al vrij snel nadat ik bij de organisatie kwam, trok ik de conclusie dat we moesten investeren. Het was moedig van de toenmalige aandeelhouder om daarin mee te gaan. We kochten grossiers en werkten gestaag aan de voor- en achterkant van de organisatie. Alles kwam wel in een stroomversnelling toen wij met Simon Staadegaard, van de gelijknamige grossier, onze plannen bespraken. Het bleek dat onze plannen naadloos op elkaar aansloten.”

Sindsdien werd er geduldig gewerkt aan de integratie van Brezan en Staadegaard TC. Systemen en structuren werden op elkaar afgestemd en de logistiek werd geoptimaliseerd. Lijnen werden uitgebalanceerd en er werd gewerkt aan een nieuwe onderdelencatalogus. Baltus daarover: “Allemaal belangrijke en logische randvoorwaarden voor een grossiersbedrijf. We kregen gelukkig de tijd om ook heel goed naar culturen te kijken. Konden in meerdere keukens kijken en de beste ingrediënten gebruiken. En toen kwam er nog een ingrediënt bij: Dabeko. Een meer dan welkome aanvulling. Want in Dalfsen deden ze ook weer dingen waar we binnen ons netwerk van konden leren.”

De oorspronkelijke stip op de horizon was 2020, maar in de tussentijd werd de holding zelf overgenomen door Alliance Automotive Group, dat op haar beurt weer onderdeel is van Genuine Parts Company (GPC). Saillant detail is dat de holding ten tijde van die overname nog ‘PartsPoint’ heette, exact zoals het nieuwe grossiersnetwerk nu gaat heten. Baltus: “Die naam was nu eenmaal nog steeds beschikbaar voor ons en dekt heel goed de lading. Met PartsPoint willen wij dichtbij, richtinggevend en toekomstbestendig zijn. En daar zijn wij nu klaar voor. Met onder meer TECH360, PARTS360, FLEET360, onze garageformules en het ijzersterke eigen merk NAPA. We hebben weloverwogen aan de organisatie gewerkt en nu is het moment om het nieuwe merk te introduceren.”

De naam PartsPoint zal aan het einde van het jaar prijken op meer dan honderd vestigingen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Ede en de vestigingen worden beleverd vanuit zes depots. De vestigingen zijn honderd procent eigendom van Alliance Automotive Group Benelux, in tegenstelling tot de aan AAGB gelieerde, vrije Precisium-grossiers. De commerciële en operationele leiding van het nieuwe grossiersnetwerk komt in handen van Rob Visser, die Simon Staadegaard opvolgt. Visser ziet de toekomst bij PartsPoint zonnig tegemoet: “Dit was een stap die de organisatie wel moest nemen. De markt vraagt steeds meer om schaalgrootte en dat kunnen wij nu bieden. Zeker met de allergrootste onderdelenleverancier achter ons. Wij zijn er klaar voor en de organisatie zeker ook.”

-->