11 juni 2024

Rust op de achterbank met Doeboek vol luisterverhalen

Noortje Herlaar: “Met Sjef en zijn vriendjes vragen we aandacht voor verkeersveiligheid”

Landelijke garageformule CarProf en Veilig Verkeer Nederland bundelen hun krachten om de zomerse reisavonturen van families in Nederland te verrijken. Dit doen zij met een vrolijk en educatief Doeboek inclusief zes luisterverhalen die ingesproken zijn door actrice en zangeres Noortje Herlaar. Het Doeboek, voor kinderen vanaf 5 jaar, is vanaf 17 juni te verkrijgen bij alle CarProf garages in Nederland. Een initiatief niet alleen voor vermaak, maar ook als stimulans voor ouders om de aandacht op de weg te houden, een cruciale boodschap in het licht van verkeersafleiding. Samen zetten ze zich in voor meer verkeersveiligheid.

Focus op de weg

Veilig Verkeer Nederland benadrukt dat afleiding in het verkeer een groeiend probleem is dat de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Uit onderzoek blijkt dat afleiding een significante rol speelt bij verkeersongevallen. Automobilisten besteden tot wel 50% van hun rijtijd aan afleidende bezigheden. Een aanzienlijk aantal wordt afgeleid door verschillende activiteiten tijdens het rijden, zoals gebruik van telefoon en andere digitale apparaten. Maar de meest voorkomende afleiding bleek het praten met passagiers te zijn, goed voor ongeveer 15% van de totale rijtijd[1].

“Afleiding in het verkeer is een serieuze kwestie die niet mag worden onderschat, zeker nu families de auto weer instappen voor hun zomervakantieavonturen”, zegt Willemijn Pomper, woordvoerder van Veilig Verkeer Nederland. “Het is niet alleen belangrijk dat bestuurders hun aandacht op de weg houden, maar ook dat kinderen zich achterin vermaken zonder de bestuurder te storen. Dit Doeboek is een win-win situatie: het vermaakt kinderen tijdens een autorit met luisterverhalen en activiteiten over verkeersveiligheid en stimuleert tegelijkertijd veilig rijgedrag wanneer ouders zich kunnen concentreren.” Ivar Camps Marketing Manager CarProf vult aan: “Ons Doeboek is een perfecte metgezel voor de zomer. Of het nu een exotische bestemming betreft, een kort uitstapje in eigen land, of lekker thuis op de bank.”

Luisterverhalen met Noortje Herlaar

Het ‘Doeboek’ wordt gelanceerd als onderdeel van de CarProf Zomercheck campagne en ligt deze zomer vanaf 17 juni voor duizenden kinderen klaar bij alle CarProf autobedrijven in Nederland. De uitgave is gevuld met 50 pagina’s vermaak en zes bijbehorende luisterverhalen die ingesproken zijn door Noortje Herlaar. “Sinds ik zelf moeder ben realiseer ik me nog meer dat verkeersveiligheid ook jonge kinderen aangaat. Met dit project maken we hen op een speelse wijze bewust van dit thema. Ik ben dan ook trots op mijn bijdrage hieraan.” De mini podcastserie ‘Onderweg met Sjef’ is op Spotify te beluisteren via de QR-codes in het Doeboek en via vvn.nl/luisterverhalen. Met puzzels, spelletjes en tekeningen komen in het Doeboek de zes hoofdkarakters uit de luisterverhalen tot leven. Sjef, een knipoog naar chef-werkplaats, introduceert elk verhaal en komt het gehele Doeboek terug samen met zijn vriendjes.

Doeboek CarProf Sjef

[1] Bron: SWOV (2020). Afleiding in het verkeer. SWOV-factsheet, juli 2020. SWOV, Den Haag.

-->